V Javorovej doline otvorili ojedinelú geologickú expozíciu

25.08.2006 Kežmarok

Tatranská Javorina 25. augusta (TASR) - Geologickú expozíciu vo voľnej prírode, ojedinelú na Slovensku, môžu vidieť odo dneška návštevníci TANAP-u v Beliansk...
Tatranská Javorina 25. augusta (TASR) - Geologickú expozíciu vo voľnej prírode, ojedinelú na Slovensku, môžu vidieť odo dneška návštevníci TANAP-u v Belianskych Tatrách.

Pred vstupom do Javorovej doliny na modro značkovanom turistickom chodníku vytvorili pracovníci Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u náučnú geologickú plochu Podmuráň. \"Expozícii dominujú vzorky jednotlivých hornín dotlačené na tieto miesta ľadovcom. Ide o horniny, ktoré sa vo Vysokých Tatrách nachádzajú od ich vzniku po dnešok, \" vysvetlil Igor Stavný zo ŠL TANAP-u.
Na skalách sú tabuľky s názvom horniny, popisom jej pôvodu, veku a s dodatkom, ktorú časť Tatier príslušná hornina tvorí. Malé časti vystavovaných hornín sú zbrúsené tak, aby bola jasne viditeľná štruktúra.
Súčasťou geologickej expozície v prírode sú panely s fotografiami a podrobným popisom zrodu Tatier, spôsobu a časového obdobia ich vyzdvihovania a tvarovania do súčasnej podoby. \"Výrazové slovníky geológie bývajú pre laikov často zložité. Snažili sme sa ich pretlmočiť do ľahko zrozumiteľných textov, \" konštatoval Stavný.
Geologickej expozícii v prírode dominuje žulový balvan s plastikou znázorňujúcou praveké more, z ktorého Tatry vzišli. Na mieste nechýba ani panoramatická fotografia Vysokých Tatier s popisom vrcholov, ktoré turista môže vidieť pred sebou. Súčasťou expozície je aj navŕšená kopa kamenia, ktorá symbolizuje morénu dotlačenú ľadovcom do údolia.
Autori ojedinelej geologickej expozície v prírode sú zároveň autormi novej skladačky Kamenná minulosť a premeny Tatier, ktorú turisti nájdu v Múzeu TANAP-u, vo všetkých informačných centrách ŠL TANAP-u a od septembra bude súčasťou ekovýchovy realizovanej v spolupráci so školami.
 

Vyberte región